متین نصری، روانشناس و زوج درمانگر در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت؛ در این باره افزود: یکی از دغدغه های والدین بویژه والدین کودکان اتیسم خواب این کودکان است که در اکثر آنها مشکلات خواب گزارش می شود. مشکلاتی در کیفیت و کمیت خواب این کودکان وجود دارد مانند سخت به خواب رفتن خستگی ناپذیری یا کیفیت خواب نامناسب زود بیدار شدن یا زیاد بیدار شدن و معمولاالگویی از خواب ناپایدار را تجربه می کنند.
وی ادامه داد: علت واقعی این مشکل در کودکان طیف اتیسم مشخص نیست، اما نظریه های متعددی نیز وجود دارد که قابل تامل است. اضطراب یکی از علل احتمالی برای خواب این کودکان است چون سطح اضطراب این کودکان معمولا بالاتر از کودکان دیگر است، بنابراین فرض داشتن اضطراب می تواند مارا به سمت رویکردهای پیش ببرد که این علت را در کودک طیف اتیسم در نظر بگیریم.
نصری تصریح کرد: بی توجهی به سرنخ های محیطی عامل دیگری ست که در این کودکان مورد توجه قرار می گیرد، برای مثال چراغ خواب یا تاریک شدن برای کودکان دیگر سرنخی در جهت خوابیدن است این درحالی است که کودکان طیف اتیسم به این سرنخ ها بی توجه اند، چراکه این کودکان سرنخ های اجتماعی را درک نمی کنند.
این روانشناس و زوج درمانگر گفت: یکی دیگر از عوامل که باید مدنظر قرار بگیرد حساسیت به محرک های بیرونی است مثل صدا و لمس که معمولا این کودکان رو آشفته می کند.
وی افزود: هورمون ملاتونین که به تنظیم خواب و بیداری کمک می کند و تولید آن به تریپتوفان وابسته است این اسید امینه در کودکان طیف اتیسم به اندازه و نرمال تولید نمی شود و وجود ندارد.
نصری ادامه داد: با در نظر گرفتن این تئوری ها برای حل مشکل این کودکان باید این موارد رعایت شود.
*از تخت کودک فقط برای خوابیدن استفاده و سایر فعالیت های کودک در مکان دیگری انجام شود.
*از وسائل الکترونیکی قبل از خواب استفاده نکنید، نور آبی این وسائل موجب کاهش ترشح ملاتونین و اختلال خواب می شود.
*از مواد غذایی حاوی کافئین و شکر و غذاهای سنگین استفاده نشود.
*در صبحگاه از نور زیاد برای بیدار کردن کودک و در هنگام شب با توجه به مشکلات حسی کودک از پتوی مناسب استفاده شود.
نظر شما